• Aerosport
  • FirAnoia
  • Maqpaper
  • Mercat d'antiguitats
  • Automercat
  • Tastanoia
  • Fira de Reis
  • Bstim

Fira de Reis omple de punta a punta el Passeig Verdaguer i la plaça Cal Font

  • Un total de 292 parades participen a la fira
  • Milers de visitants segueixen fidels a la cita

 Com ja és tradicional, el passat dia de Reis, Igualada va acollir la que és la fira més antiga de la ciutat: la Fira de Reis d’Igualada. En total, es van donar cita 292 expositors distribuïts al llarg de tot el Passeig Verdaguer i la plaça Cal Font on hi havia la Mostra d’Antiguitats i col·leccionisme. El fort vent i les baixes temperatures no van impedir que milers de visitants passegessin entre una multitud de persones de tot arreu de Catalunya. I és que comença a ser una tradició tancar les festes de Nadal amb una visita a la Fira de Reis de la capital de la comarca de l’Anoia.

El gran nombre d’expositors inscrits va fer petita l’artèria més gran d’Igualada i el primer tram del Passeig Verdaguer va haver d’acollir a venedors a doble banda. Planters, productes de regal, artesania, alimentació… omplien el carrer d’ofertes i oportunitats. Per la seva banda, els antiquaris exposaven a la plaça Cal Font, a tocar del tram més cèntric del passeig Verdaguer. Van ser set hores frenètiques de molt ambient, concretament de les 8 del matí fins a les 3 de la tarda.

Fira d’Igualada, entitat organitzadora, valora molt positivament la trobada i l’evolució de la fira al llarg dels any si recorda que el calendari de Fires de Catalunya que edita la Generalitat no registra cap altra fira per aquest dia. Tot i que es coneix alguna altra celebració, es pot dir que és l’única fira de Reis oficial del país.

 

Història

La Fira de Reis és una de les fires més antigues de les que es celebren a casa nostra. La concessió del privilegi de celebració de fires i mercats era una prerrogativa reial, el 1373 Pere III el Cerimoniós concedí a Igualada el privilegi de celebrar una Fira, que començà en la festa de l’Epifania del Senyor i de durada els quinze dies següents, origen de la tradicional Fira de Reis.

El novembre de 1951, amb la formació de Foment de Fires i Mercats sota el patronatge de l’Ajuntament d’Igualada, els seus promotors decidiren assumir, com a primera activitat pública, l’organització de la Fira de Reis de 1952.

L’esmentada Fira constà, a més del tradicional mercat ramader, d’exposicions de maquinària i altres inputs per al sector agrícola i de productes diversos. La secció dedicada al bestiar (cavallí, oví, boví i porcí), s’ubicà a la plaça d’Espanya i als carrers propers, la de planters (hortícoles, d’arbres fruiters i de diverses varietats de vinya americana), a la plaça de Sant Joan, els estands de maquinària agrícola i les parades de venedors de teixits, llibres, cristalleria i venda ambulant en general, al passeig de les Cabres. A la rambla del General Vives s’hi instal·laren altres estands dedicats a l’exhibició i venda de maquinària agrícola, i a la plaça de l’Ajuntament se celebrà el popular mercat d’avicultura i de fruites.

Avui en dia la Fira de Reis és un autèntic esdeveniment comercial i social. En aquesta Fira especialitzada en planters, és tradicional que els pagesos de la comarca s’abasteixin dels planters d’arbres que necessiten per l’any. Darrerament s’ha complementat amb productes d’artesania d’aquí i de fora i amb parades que ofereixen alimentació i productes artesanals.

El Passeig Verdaguer és la seva actual ubicació i s’omple de gom a gom de visitants i expositors. Encara sembla que d’alguna cantonada ens sortiran els “xarlatans” que des de sempre donaven color a aquesta tradicional Fira. La llargada del passeig se separa en planters, artesans i venedors ambulants ocupant una superfície de més de 1500 metres lineals.

La ciutat d’Igualada es converteix per la Festa de Reis en un punt de trobada de pagesos i agricultors i gent d’arreu de la comarca de l’Anoia i rodalies.

DSC_2379 DSC_2370